vrijdag, mei 16, 2008

Amsterdam kiest nieuwe NachtburgemeesterT

"Niks voor jou, Bas?" vroeg Chiel van Zelst me onlangs. De huidige nachtburgemeester heeft twee jaar zijn best gedaan om de Stopera ervan te doordringen dat de nacht in Amsterdam niet meer is als een half leeg en lauw roseetje wat je tussen 19.00 en 20.00 uur bij de omgevallen boom in het overbepoepte Vondelpark leeg slobbert om je vervolgens door de afvalbergen naast de prullenbakken te worstelen naar de laffe kroketjes uit de FEBO-muur (R.I.P. Johan de Borst) om vervolgens met je aangeschoten maten elkaar op een druk taxi-kruispunt zo dom aan te kijken dat je een nachtelijk treinritje naar 010 gaat overwegen teneinde de nacht - die nog moet beginnen - op een gezsjellige manier - door te komen. En omdat daar het woord "sluitingstijden' nog niet in de Dikke van Deelder is opgenomen.

"Nou Chiel, ik voel me gevleid maar ik probeer juist het 'nacht'leven een beetje te mijden en net nu de sluitingstijden weer op de politieke agenda staan, hebben ze van de week besloten dat alle terrassen in de Jordaan om 00.00 uur (twaalf!) opgedoekt moeten worden."

Gelukkig komen er ook 'positieve' * kuch* geluiden van mevrouw Iping-draait-door: avondcafé's zouden tot drie uur open mogen blijven, en in het weekeinde tot vier uur. Nachtcafé's zelfs nog een uur langer, maar omdat de stapel bezwaarschriften van binnenstad-yuppen nu al zo hoog is als de Westertoren, blijft dit besluit vooralsnog beperkt tot een proef rond het Rembrandt- en Leidseplein. Precies de plekken waar Amsterdammers uitgaan.... Right.

Genoeg dus nog om aan te vechten, te verruimen en te versoepelen. Wil je je stem uitbrengen op een nieuwe nachtvlinder met politieke babbels en overtuiginskracht, kom dan naar de verkiezing van de Nachtburgemeester(s) van Amsterdam a.s. maandag 19 mei in Paradisco vanaf 20.30 uur. De sluitingstijd is onbekend.

Update: The results of the jury:

Elf mannen en twee vrouwen stelden zich kandidaat voor het Nachtburgemeesterschap van Amsterdam. De twee vrouwen gingen er met de uitverkiezing vandoor. Josine Neyman en Kristel Mutsters van ’Club zonder Filter’ zullen de komende twee jaar het prestigieuze nachtelijke ambt bekleden. De nachtburgemeester moet het avond -en nachtleven in de stad nieuwe impulsen geven.
De twee hebben beloofd de ambtsketen meteen in alle kleuren van de regenboog te verven, en hem vol te proppen met glitters en hartjes.

Het creatieve duo levert met het collectief Club zonder Filter ‘interactieve en creatieve randprogrammering aan culturele evenementen, feestjes en festivals.’ De twee, halverwege de twintig, hebben Plak bedacht, een event voor en door jonge beginnende creatievellingen dat 5 keer per jaar in het Rozentheater wordt georganiseerd.

De nieuwe burgemeesters stellen zich als taak om uitgaansscenes te breken, mensen op creatieve wijze bij elkaar te brengen en de stad ‘ontfilteren’. “Meer stoelendansen, schminksnorren, en kleur in het uitgaansleven. Wij willen Amsterdam als vuigste stad op de kaart zetten en ook het feest teruggeven aan het VOLK! Wij laten jullie stem gelden”, verklaren de dames op hun blog.

Vuige Meisjes, gefelicitwittert!

1 opmerking:

Anoniem zei

ben je nou wel of niet kandidaat? zo ja: kun je ook gelijk wat doen aan de sluitingstijden van sommige parkeergarages (die kleine bij het Leideseplein gaat gewoon lachend dicht om 4.00 uur).