woensdag, juni 06, 2007

Documentaires die je wakker schudden

He lekker, echt een oorlogsdagje. Maar van de lieflijke roze tank van Dadara nu naar serieuzer werk; Amerika heeft haar volgende oorlogsdoelwit al uitgekozen: Iran. Daar zijn ze al sinds 2005 mee bezig, maar de media zijn zo druk om dagelijks Israel en Irak op ons beeldscherm te plempen, dat het Witte Huis rustig haar gang kan gaan.
Daan de Wit, freelance journalist en geestelijk vader van weblog Deepjournal.com, schrijft al jaren over o.a. het nieuws achter het nieuws en publiceert dagelijks achtergronden en interviews die confronterend en onthullend zijn. Over de komende inval in Iran bijvoorbeeld. Vreemd genoeg is de massa Oost-Indisch doof hiervoor. Immers, het Staatsjournaal en de VK herhalen elke keer en elke dag weer wat de persdiensten van diverse regeringen hen toe faxen. En wie spreekt dan de waarheid?

Maar het tij lijkt te keren: steeds meer mensen geloven niet meer in die 'waarheid' en kunnen middels het internet zich voorzien van een eigen nieuwsgaring. Gelukkig tonen de reguliere media ook steeds meer aandacht voor dit fenomeen. In september was Daan al eens te gast bij TweeVandaag, onlangs nog bij Pauw & Witteman en sinds kort werken we samen met hem en een collectief van journalisten, kunstenaars, producenten, tekstschrijvers en filmmakers om dit najaar het documentaire festival Docs at the Docks te organiseren waarbij onderwerpen en invalshoeken centraal staan die in de reguliere media niet of nauwelijks aan bod komen. Documentaires die je wakker schudden! Elke derde dinsdag van de maand, te beginnen op dinsdag 21 augustus, vanuit een geheel omgetoverd ITW-gebouw op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Meer info volgt binnenkort.

1 opmerking:

Gerjanne Tiemens zei

Mooi initiatief!

http://www.glumbert.com/media/irack