Vorige week was ik op de HKU om 50 vragen van 50 studenten te beantwoorden over het creatieve denkproces in ons hoofd en lijf. En ze lieten er geen gras over groeien...
Vraag 1: Wat is precies Creativiteit?
Antwoord: Komt van het Latinees 'creatio' wat 'scheppen' betekent: het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke oplossingen voor bestaande problemen te vinden.
Vraag 2: Hoe kan ik creatiever worden?
Toen was ik blij dat ik toch wat research had gedaan naar hoe dat eigenlijk bij mezelf werkt: creativiteit moet namelijk niet gezien worden als louter een aspect van het denken: het is evenzeer een element van het handelen, van het nemen van besluiten en communiceren. Creativiteit is eigenlijk vooral een levenshouding. Iemand die creatief is, heeft de volgende eigenschappen in zich:
* oplossende geest;
* origineel kunnen denken;
* open staan voor indrukken;
* accepteren van tegenslagen;
* flexibel kunnen werken;
* niet meteen een oordeel hebben;
* keuzes kunnen maken.
Creatief denken is een geheel van denkattitudes, denkvaardigheden, denktechnieken en denkprocessen die de kans op patroondoorbreking, het leggen van nieuwe verbindingen in onze hersenen vergroten. Dingen die je allemaal aangeboren zijn, maar door het schoolleven, door de routine opvoeding die we daar moeten volgen, en door de latere educatie in onderwijs of arbeid worden de andere vermogens sterk ontwikkeld ten kost van het aangeboren creatief vermogen: we worden gevormd en geconditioneerd waardoor we het gevoel hebben 'niet creatief' meer te zijn. ('Maar hij is echt vet creatief!'). Wakker worden, je bent het zelf ook nog.
Het ontwikkelen van persoonlijke creativiteit zit hem dus niet zozeer in het verbeteren van de creativiteit zelf, maar meer in het weghalen van de belemmeringen voor het aangeboren creatieve denken. Een voorwaarde hiervoor is de volledige scheiding van het analytische denken van creatief denken. Vaak worden nieuwe (creatieve) ideeën te snel geanalyseerd, waardoor de ideeën geen kans krijgen te gedijen. De belemmeringen moeten worden onderkend en verzwakt ten bate van de ontwikkeling van de persoonlijke creativiteit.
Naast het weghalen van de belemmeringen, zijn het trainen van het waarnemen (bijvoorbeeld van maatschappelijke ontwikkelingen) en de vaardigheden en het vergroten van de kennis manieren om de ingedamde persoonlijke creativiteit weer boven water te halen. (Bron: John Beitler)
Kortom, iedereen is en KAN creatief zijn. Probeer het zelf eens thuis of op uw partner. U zult zien, het werkt.
woensdag, november 26, 2008
Hoe stimuleer je (je) creativitieit?
at 12:03 p.m.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten