Met een lichte kater van een uiterst productieve en creatieve brainstorm gisteren voor Universiteit Leiden, vanochtend om half 10 in het Beatrix-Gebouw te Domstad een badge omgehangen voor een bezoek aan de Week van de Ondernemer. Toch es kijken wat daar te halen viel. Want van brengen kwam in deze staat toch weinig terecht. Met 2.000 man (voornamelijk) in het rode pluche werd op deze laatste dag afgetrapt met een optreden van Frank (in person) Sinatra die duidelijk moeite had met het vroege tijdstip. En toen na 2 nummers een Nederlandse bewerking kwam van "New York, New York" in de trant van "Succes, Succes" had ik het eigenlijk al geschoten. Gelukkig werd alles goed gepraat door host Ben Tiggelaar, kakten we weer enigszins in bij het autonome standaard opgelezen marketingpraatje van ING marketingvrouw Antoinette Leopold, maar schudde oud-minister en tegenwoordig voorzitter MKB Loek Hermans iedereen weer wakker met een inspirerende peptalk over ondernemen in Nederland. Om tot slot te worden getrakteerd op de zeer eigengereide, prachtig uiteengezette speech (ook voorgelezen, maar zo veel beter overgebracht) van strafpleiter (en ondernemer) Bram Moszkowicz. Mooi verschil in spreken tussen een debater en een pleiter: beiden net zo effectief, inspirerend en grappig. En het blijft hangen.
Verschillen waren er ook bij de kleinere thema-sessies die daarop volgden: hoe een meneer van VMR, een club die bedrijven adviseert hoe ze beter met hun middelen en personeel om moeten gaan, tijdens zijn eigen (standaard) powerpoint er achter moest komen dat binnen zijn eigen bedrijf ook nog het nodige werk verricht moet worden: 3 hele dikke taalfouten in de presentatie van assistent of stagiar maakten hem daarop attent. Bas Verhart (Media Republic) tot slot staat daar dan als een ondernemer naar mijn hart: open, eerlijk en spreken vanuit je gut-feeling. De echte tips van deze dag kwamen uit zijn koker: Think different, zoek nieuw combinaties, innoveer en creëer daarmee PR en laat vooral je gevoel niet in de steek. Alles nakijken kan hierrr (Windows Live ID alert).
donderdag, maart 29, 2007
Keek op de Week van de Ondernemer
woensdag, maart 28, 2007
Trends voor de Fanz
"We worden verliefd op de cultureel geëngageerde intellectueel. Pro-actief flirten is in en elkaar aanraken mag. Na woensdag gehaktdag en vrijdag visdag, wordt Veggy Tuesday geïntroduceerd. We lezen Japanese literature , drinken spicy cocktails en vermaken ons als 'single in love' met een stylish mannenmasturbatieset."
We krijgen het nog druk en met wat! Vroeger (...) wilde ik trendwatcher worden, maar volgens mij bestaat dat vak helemaal niet. Het moet zijn: trendbedenker, of fashionvictim of, luie werkloze die de hele dag bij de kappert blaadjes van 5 jaar geleden doorbladert, die samenvat en herpubliceert. Hoe dan ook, het is weer iemand gelukt om mij na de hetro, metro en ubersexuele man dit jaar in te delen in de categorie: SRV-man! Joehoe. Een SRV-man die houdt van een spelletje backgammon (prima), Liv Tyler (ook prima), gaskachels (al jaren), ambitie (huh?), oldtimers (natuurlijk!), Leica-camera's (duh!) en authentieke familie-wapens (Pa!). Kreunen en huilen mag ook weer (gelukkig), alsmede de autovakantie, opgesmeukte toiletten en botox als anti-depressiva. Maar de leukste vind ik toch wel: de waterval-douche. Tot zover de nieuwtjes (kuch!) prive-wise. Business-wise gaan we voor de 5 minute Service policy. Dus in plaats van dat u na 10 keer doorverbinden, verzocht wordt om morgen terug te bellen, gaan we dat in 2007 in 5 keer doen. Wordt verder het Ego Eco (werd tijd!) moeten we Cool Creative zijn en zijn we genoodzaakt luxe lingerie te gaan dragen. Ook weten waar, hoe en op welke manier u straks de straat op moet of richting kantoor? Eigenlijk niet, maar stiekem toch ook weer wel. Gelukkig veranderen sommige dingen nooit...
maandag, maart 26, 2007
Theatermakers Tuben nu ook
Op verzoek van theatergezelschap 't Vervolg uit Maastricht werden we begin januari van dit jaar uitgenodigd om te brainstormen over hoe je meer (met name jongere) mensen naar het theater lokt. Niet langer berusten in de poster langs het fietspad of die weinig zeggende flyer bij het AUB-bureau, maar spreek die nieuwe doelgroep aan in hun eigen taal: via het internet, via guerilla acties en natuurlijk ook, maar wel overdacht: via YouTube (de zogenaamde virals). Dat vereist wel enige kennis van de doelgroep, anders pies je naast de pot. Dat de collega's uit Amsterdam dat inmiddels hebben begrepen, blijkt uit het video-kanaal wat ze hebben opgezet. Grappige virals, blikken achter de schermen, interviews met Hans Kesting en Halina Reijn enzovoort. Dat draagt bij aan een diepere beleving van het theater; ervoor (ter promotie) maar ook zeker erna (voor de nabeleving). Vraag maar aan het NRC. Hieronder een van de virals voor het stuk Tragedie, gemaakt door Martin van Poppel.
Maart-SOP! in de Keuken van 1870
Donderdag a.s. komt SOP! weer bijeen en dit keer doen we dat in de Keuken van 1870 op de Spuistraat nummertje 4 in Amsterdam. Vanaf 18.00uur aanschuiven voor het eten (veel voor weinig) en vanaf 20.00uur de officiele bijeenkomst. Wil je langskomen, je laten inspireren door andere ondernemers, kennis delen en de film bekijken "Tientje voor de Liefde", meld je dan even aan.
donderdag, maart 22, 2007
8u overwerken voor het goede doel
Hoe kun je je inzetten voor een goed doel? De collectebus is een optie, maar de Nieuwe Garde heeft besloten het anders aan te pakken. In de nacht van 30 maart a.s. zullen vanaf 18:30 uur 150 creatieven uit Rotterdam, Groningen, Amsterdam en Arnhem en Den Haag zich acht uur lang onbaatzuchtig inzetten om campagnes te ontwikkelen voor vijf goede doelen. Wij zijn namelijk van mening dat deze organisaties meer hebben aan onze creativiteit dan aan ons wisselgeld. Zo wordt er onder andere overgewerkt voor De Goede Winkel, de Bart Foundation en de Dieren ambulance.
Doe ook mee en geef je op of beleef de avond mee en surf naar www.achtuuroverwerken.nl voor het landelijke LIVE verslag van deze avond. Woon je in Den Haag dan kun je tevens voor je televisie gaan hangen en te zappen naar de Stadsomroep Den Haag. In deze uitzending kijken we onder andere naar de verrichtingen van de overwerkers, praten we met de goede doelen en beleven we de lancering van Nieuw Garde Den Haag. En hoe vleiend is het dan dat de organisatie mij vraagt om de presentatie van dit evenement te verzorgen. Doe of kijk mee!
woensdag, maart 14, 2007
Het gapende gat tussen marketeers en jongeren
Het moet niet gekker worden! Dat er een kloof bestaat tussen de Haagse politiek en de wereldbevolking van Nederland, wisten we. Dat men dat verkrampt probeert te herstellen door het inzingen van yo-yo-yo-raps en het presenteren van roddelshows is natuurlijk niet wat je van je voorlichter wilt horen. Maar het lijkt wel een heilige formule, want ook marketeers proberen al jaren het gat te dichten tussen hun opdrachtgevers (en merken) en de jongere doelgroep. Werkt allemaal niet, aldus een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Jongeren willen helemaal niet dat je hen aanspreekt met 'Yo' en 'Vet cool'. "Ze prikken er doorheen", luidt de conclusie. "Marketeers rond de 40 weten helemaal niet wat er onder jongeren leeft". Dat het artikel geen antwoord geeft op de vraag hoe je die club dan wel kunt benaderen, is natuurlijk helemaal niet erg. Daarvoor heb je bureaus met jonge reclame-makers die het nog wel begrijpen. Swah!
dinsdag, maart 13, 2007
Sponsoring op evenementen populair bij mannen
We vinden het fijn als we samples thuis gestuurd krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van MarktResponse onder 500 boodschappers. Zij geven aan dat dit hun favouriete manier van productpromotie is. Ergens heel begrijpelijk: we love free products, ook al kunnen we er geen reet mee. Van de andere kant zie ik in de Kalverstraat ook vaak genoeg tactische 'boodschappers' zo onopvallend mogelijk de ongeinspirerende promo-meisjes met knalgroene regenjacks en onbeduidend logo ontwijken. Natuurlijk zijn er ook - met name jonge meiden en oude ronde vrouwen - die juist doen alsof de fluroriserende "Mag ik u wat vragen?"-meisjes ineens op hun route zijn gaan staan. Nog enigszins verbaasd toch hun hand uitsteken danwel ophouden om het product streng keurend in ontvangst te nemen. En dan zijn er natuurlijk ook nog diegene die een jonger zusje terug laten gaan om nog een flacon haarshampoo te bemachtigen. Deden wij nou nooit vroeger als het om frisdrank of ijsjes ging...
Het onderzoek leert (!) ons ook dat sponsoring op evenementen niet zo goed werkt. Niet zo goed?! Ja, niet bij bovengenoemde doelgroep. Wel bij de mannen. Die zien merkbeleving op events en festivals als de meest prettige manier om in aanmerking te komen met producten en hun beleving. Thank God there's men, ik ga met een gerust hart de zomer in, de Kalverstraat mijdend en de festivals tegemoet.
dinsdag, maart 06, 2007
Portfolio-match avonden voor creatieven
Tot voor kort werkten beeldend kunstenaars, filmmakers, grafisch ontwerpers en designers voornamelijk vanuit hun eigen ambacht en expertise. Tegenwoordig is er veel meer sprake van kruisbestuivingen en samenwerking. Deze ontwikkeling in de creatieve industrie zorgt ervoor dat bedrijven en opdrachtgevers steeds meer behoefte hebben aan creatieven die multidisciplinair inzetbaar zijn en kunnen meedenken op verschillende terreinen. Precies wat er ook uit de afgelopen SOP!-bijeenkomst kwam.
Proud to present is dé nieuwe plek waar mensen uit de creatieve sector hun werk presenteren. Elke derde dinsdag van de maand tonen ontwerpers, kunstenaars, filmmakers, maar ook producenten en ondernemers hun werk aan elkaar en aan geïnteresseerden.
Proud to present is niet gebonden aan regels, de vorm staat vrij. Inhoudelijk is er altijd sprake van cross-overs; van verbindingen tussen disciplines en werkgebieden.
Een dynamische avond waar kennisuitwisseling, inspiratie en samenwerking centraal staan.
Je kunt je nu aanmelden voor een presentatie: tel: 020-4862630, proud@dezwijger.nl
Dinsdag 20 maart 2007, van 20:00 tot 22:00 u, entree gratis
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Overige data: 20 maart, 17 april, 15 mei, 19 juni 2007
maandag, maart 05, 2007
De nieuwswaarde van de nieuwsbrief
“Wat is er eigenlijk mis met Marco Borsato?”, vroeg Matthijs van Nieuwkerk onlangs nog aan Jan-Jaap van der Wal in DWDD. “Het feit dat er niets mis zou zijn met Marco Borsato, is al natuurlijk helemaal mis”, aldus de cabaretier die dit jaar 3 avonden in Carré hoopt te gaan vullen. “Maar je moet dit natuurlijk wel zien in de context van de show…”
In deze show de branchebekommeraars en uitgeverijen High Profile (HP) en Feestelijk Zakendoen (FZ), hun branchebrieven en overige acitviteiten in de branche. Natuurlijk wel in de context van deze log...
Vroeger (en nog steeds) had je de portal van HP voor alle ins en outs en vrijdagmiddag de FZ-nieuwsbrief waarmee je vervolgens je vrijmibo mee opvulde. Meer is en was er ook niet qua nieuwsgaring.
Nog steeds niet, maar daar denken beide clubs heel anders over en laten u dat dan ook graag weten. Immers, tegenwoordig ontvang je op dinsdag een eerste FZ-Alles over events week 7, deel 1, om op donderdag een soortgelijke HP-brief te mogen ontvangen, zodat je op vrijdag met deel 2 van FZ en de Locatieflash van HP het weekend in kan gaan. En dan heb ik het nog maar even niet over de niet-af-te-melden-nieuwsbrief van Van Straaten Vlaggen, de ballon- en braderiefeestjes van de Feestmakelaar, de ‘ads on alert’ E-ventplanner en ook steeds vaker – en ongevraagd en onaangemeld – nieuwsbriefjes van clubs die wel heel vaak bij HP en FZ over de vloer komen. Hoe zou dat toch komen?! Gelukkig vragen zich dat niet al teveel mensen af…
En ondanks dat ik nog steevast de HP en FZ doorscroll (je zou zowaar iets missen), kom ik elke keer weer tot de conclusie dat je niks nieuws mist. Beide brieven bestaan steeds mee uit personalia, verhuizingen, verbouwingen, overnames, faillissementen, nieuwe logo’s en huisstijlen. Sinds kort verschijnen er zelfs persberichten omdat je op een godverlaten plek op je website een podium biedt aan ’s lands bekendste brancheborrelaar die je vanaf heden als branchecolumnist laat functioneren. Eigenlijk ook een soort personalia van Nauta Events, maar dan literair geëngageerd.
Nee, dat dan net weer niet. Ondanks dat Roger Schreurs een zeer aimabele en succesvol zakenman is, gaat de column nergens over. Ja, over verwende nesten. Het soort borrelpraat wat u (van hem) kent van achter of naast de toog. Niet die scherpe pen of kritische kijk op de branche, bureaus of bekommeraars, geen inspirerend verhaal over nieuwe ontwikkelingen uit het vak, geen tips of trucs uit een rijk zaken verleden, geen lerend of belerend betoog over het marketen van evenementen bij A-merken of grootaandeelhouders, niet eens een leuk verhaal over hoe een evenement totaal in het honderd liep. Nee, we krijgen na 6 aankondigingen in 3 nieuwsbrieven een column over mensen die zeuren over iets wat ze al vaker hebben gezien (de kunstjes van Ron Blaauw, wie wordt daar nou niet moe van?!).
Gelukkig gaan beide uitgeverijen onvertogen voort; elke nieuwsbrief wordt nog altijd opgevrolijkt door kleurrijke en knipperende banners waar u en ik natuurlijk nooit op klikken. Maar dat weet Sonny Crocket van Inc. natuurlijk niet.Want hij hoort natuurlijk alleen maar positieve geluiden van de Doetinchemse burelen. Verder is het verhaal rondom de banners alom bekend: het leidt af, is niet functioneel (verkooptechnisch weer wel) en de beleving is nul. En dat zouden de redacteuren der belevingsmarketing toch moeten weten?! Dat weten zij ook wel, maar die kennis is nog niet helemaal tot de afdeling Sales doorgedrongen.
Maar goed, je hebt een concurrent en je bent nog geen Adformatie en je wilt toch wat? Dus wat doe je - nog meer? Je gaat eigen evenementen organiseren: borrels met de bekende jasje/dasje figuren, een brassband die we al 100x hebben gezien (toch Roger?) en weer zo’n laf buffet omdat de cateraar wel iets wilde sponsoren, maar niet alles. Een borrel voor de branche dus, maar dan heb je ook niks. Wanneer gaan we eens speeddaten bij FZ, wine and dinen met telkens iemand anders tegenover je, voordrachten over uitdagingen, sprekers over gewonnen pitches, marketeers en brandexperts die je nog wat kunnen leren. En natuurlijk verkiezingen met een vakjury (senior-communicatoren die creatieve bureaus inhuren), want daar zijn we dol op. En gelukkig, daar heeft HP dan weer aangedacht: vanavond de Gouden Girafjes! De genomineerden? Met name events waarin nationale muziekhelden een vooraanstaande rol spelen, want daar worden we uiteindelijk het allergelukkigst van. Zoals Tiesto aan de Maas of TEG vanwege de enorme creativiteit van het evenement (en die niet te versmaden "40" opdrachten die ze uit 12.500 Vippers sleepten), maar ook omdat er natuurlijk niets mis is met een concert van Marco Borsato.
Update: Wat schertst mijn verbazing; de underdogs hebben gewonnen! In de categorie Charity Events won Vitea, bij de Zakelijke Events won Euro RSCG Bikker met de modeshow voor TNT Post en bij de Vermakelijke evenementen kwam EventDepartment met een duur feestje voor Yacht als winnaar naar boven. Gefeliciteerd!
vrijdag, maart 02, 2007
Stormloop op SOP-event
Donderdag 22 februari jl. zat de Studio van Jesse Limmen vol met creatieve ondernemers, freelancers en geinteresseerden om te luisteren en te kijken naar de inspirerende woorden en beelden van gastheer Jesse (animator, video, graphics) en zijn vrienden Michiel Frackers (oprichter Planet Internet, directeur Small Media Group) en kunstenaar Dadara die onlangs nog op het dak van zijn huis een roze tank bouwde die enkele weken later bij Ruigoord opblies: een mooi stukje Love, Peace and Terror. Verhalen van drie eigenzinnige creatieven die geheel op eigen wijze de wereld proberen mooi te kleuren. Een bomvolle avond die waardig afsloot met de discussie/stelling: waarom grote bedrijven zich nog altijd blindstaren op grote reclame- en evenemtenbureaus (met bijbehorende grote projectmanagement-uren) die weer een servicebureau, een actiemarketingbureau, een promotiebureau en dan ook een creatief inhuren om de core van de business op zich te nemen. "3x strijkstok, 2x leasebak." Meer over deze SOP, lees je hierrr. Volgende SOP op donderdag 29 maart.