dinsdag, juni 03, 2008

Roken kan! In de mazen van Evenementenland

Je zou het bijna vergeten door al het Oranje-, gravel- en Tibetgeweld, maar vanaf 1 juli staat ONS (rokers) een veel ingrijpender gebeurtenis te wachten: STOPPEN MET ROKEN (in openbare gelegenheden dan). In cafés, diksoos, kantoren, voetbalkantines en zelfs in ons eigen souterrain aan de Recht Boomssloot is het dan afgelopen. En dus stond
Koninklijk Horeca Nederland deze week op haar achterste poten omdat volgens de handleiding Rookvrije Horeca in tenten van evenementen of festivals gewoon gerookt mag worden.

De branchevereniging vindt dit onbegrijpelijk omdat de bevoegde minister het rookverbod zo belangrijk vindt dat hij zelfs kleine bedrijven zonder personeel rookvrij maakt. Voor tenten wordt wel een uitzondering gemaakt.

Koninklijk Horeca Nederland gaat er vanuit dat tenten niet aan de eisen zullen voldoen. Er mag alleen gerookt worden als deze tenten aan één zijde volledig open zijn en dus ook niet gedeeltelijk worden afgeschermd. Directeur Jeu Claes van de branchevereniging: "Feesttenten voldoen niet aan die eis. Wat mij ook enorm verbaast, is dat minister Klink tijdens het laatste debat hierover in de Tweede Kamer nog aangaf dat er in tenten niet gerookt mocht worden. Lastig, een minister die A zegt maar B doet."

Hoe zit dat dan met projecten als de Magneetbar @ Lowlands 2008? Lyoni Spier van MOJO: "In tenten zoals de Magneetbar mag NIET gerookt worden. Alleen op het terrein mag er gerookt worden en misschien in open tenten als de Alfa en de Bravo."

Gelukkig hebben we van 1 juli tot 15 augustus nog even de tijd om daaraan te wennen en ook om inzichtelijk te krijgen op welk dorpsfeest je nog wel je sigaar mag opsteken. Wil je een poging doen, rook dan zonder sigaret!

Geen opmerkingen: