zaterdag, november 24, 2007

Johannes geeft Noorderlicht een 9-

Stamkroeg, eet-etablissement, dans-centrum, verjaardagskeet, eindpunt fiets- en wandeldag, vlooienmarkt-pauze, cateraar op NDSM-festivals, wegdromer aan 't IJ, cocktail-orakel, experimenteel theater, nachtclub-vide en bovenal het cafe/restaurant van vriend Jasper Helmer is vandaag door Johannes van Dam met een NEGEN MIN (9-) bekroond!

Ondanks (of juist daardoor?) de lastige weg ernaar toe ("Ik loop slecht") en de wat rokerige sfeer met rond rennende kinderen ("die het interieur geen kwaad kunnen doen") was de zwaarlijvige recensent uitermate te spreken over de verhouding sfeer en eten.

Wat ik niet wist en nu wel begrijp, is dat Jasper en Jolien nog de keuze hadden om de recensie wel of niet te laten publiceren. Het is inmiddels geen geheim meer dat de stukjes van Van Dam een tent kunnen maken en breken. En als je tevreden bent over de gang van zaken, moet je je afvragen of je positieve danwel negatieve aandacht kunt gebruiken. maar het voelde goed voor J&J en zo verscheen vandaag dit lovende stukkie in de zaterdag-bijlage van Het Parool.

zondag, november 18, 2007

Fietshoofdstad door roze bril

Amsterdam, the bicycling capitol of the world. By an American point of view.

Fast Food Freestyle; consumer in charge of your brand

Een mooier voorbeeld van merkbeleving kan ik op deze zondag niet vinden: een stel yanks die een bestelling plaatsen bij de lokale Drive-Inn. Op het eerste gezicht 'gewoon erg grappig', niet eerder gezien en zelf opgenomen (in jargon: user-generated content). Maar als iets nieuw, knap en geestig en je kunt het eindeloos terugkijken, dan verspreid de 'olievlek' zich vanzelf en kost je deze campagne $ 2,95. De prijs van een Big Mac.

Het origineel:

Behind the Scenes:

De slechte Cover:

En voor de kleintjes:

woensdag, november 14, 2007

De laatste Docs: 'Het milieu raakt op, hoe nu verder?'

* kijkt weemoedig naar buiten *
A.s. dinsdag 20 novemberrrrr brengen we weer licht in de duisternis met de laatste Docs (at the Docks) en heeft als thema: Global Warning. Brengen jullie de warmte?

De vraag die deze avond centraal staat: Het milieu raakt op – Hoe nu verder?

Twee mensen wordt gevraagd naar een antwoord op deze vraag. Het zijn Fred Hagendoorn en Alexander Hablé . Hagendoorn was importeur voor Toyota, is nu mede-organisator van Connecting Clean Mobility, een congres op 14 november dat alle spelers uit Duitsland en Nederland op het gebied van schoon vervoer samenbrengt. Hablé ontwikkelt voor het ministerie van Verkeer mobiliteitsbeleid [PDF, hoofdstuk 3.4] dat zo concreet mogelijk Nederland gaat begeleiden naar het duurzaam omgaan met energie.

Dat het in de wereld op deze manier niet langer goed blijft gaan, is inmiddels wel duidelijk. Het moet anders, maar hoe? Waar we nu staan, waar we naartoe gaan en waar het heen zou moeten, zijn de kernvragen die aan beide gasten worden voorgelegd door Daan de Wit van de website DeepJournal. Na afloop is er voor het publiek gelegenheid tot het stellen van vragen.

Verder twee korte gesprekken. Waaronder een met iemand die opnamen heeft gemaakt in de Verenigde Staten bij een uitvinder die een auto op water zou hebben uitgevonden. De man zou niet veel later zijn vermoord. Tevens wordt een auto getoond die dankzij een apparaat dat in Amerika te koop is zo'n 25% zuiniger rijdt. De eigenaar komt tekst en uitleg geven.

Documentaire

De documentaire die deze avond centraal staat, is Who killed the electric car? Deze film laat zien dat er alternatieven zijn, maar ook dat er veel weerstand is. De electrische auto heeft gereden, tot grote tevredenheid van de bezitters. Tot opeens de auto's van de weg werden gehaald door de fabrikanten...

Artiesten

Bijdragen zijn te verwachten van DJ Zoë Noa, VJ Frank de Voorde en dichter Amin. Kamiel Proost leest een nieuwe column voor en Spoken Word-artiest U.N.O.M schrijft voor de gelegenheid een nummer.

Wat is Docs at the Docks?
Docs at the Docks is een kritische documentairereeks op de NDSM-werf in Amsterdam Noord die dinsdag 20 november zijn laatst avond beleeft in deze serie. Docs at the Docks 2007 was een instant-succes. Volgend jaar brengt Docs at the Docks een nieuwe serie thema-avonden.
Iedere derde dinsdag van de maand vertoont Docs at the Docks documentaires met onderwerpen en invalshoeken die niet of nauwelijks door de reguliere media worden behandeld. De serie avonden biedt wisselende thema's en een prikkelend, informatief randprogramma met interviews en gastsprekers. Daarnaast is er voor het publiek ruimte om vragen te stellen en geven kunstenaars hun visie op het thema van de avond.

Informatief avondje uit

Initiator Jasper Helmer: “Belangrijke maatschappelijke onderwerpen worden vaak eenzijdig belicht door de reguliere media. Over deze onderwerpen worden kwalitatief hoogwaardige documentaires gemaakt die niet op tv of in de bioscoop verschijnen. Bij Docs at the Docks kun je ze komen bekijken. Daarbij schuwen we controversiële onderwerpen zoals 11 september niet. De documentaires zijn de kern van Docs at the Docks, maar bij ons kun je een avondvullend programma verwachten, compleet met interviews met interessante sprekers, met kunst en muziek, op een prachtige locatie. Kortom een informatief avondje uit.”

Docs at the Docks - Vijfde avond in een serie van vijf
Datum: Dinsdag 20 november 2007
Tijd: Zaal open 19.30; aanvang 20.15 uur. Tot maximaal 00:00 uur
Lokatie: NDSM-werf (ITW), Amsterdam-Noord
Thema: Global Warning – Het milieu raakt op – Hoe nu verder?
Documentaire: Who killed the electric car?
Entree: € 7,50
Met: Interviews door Daan de Wit (DeepJournal) met Fred Hagendoorn (Connecting Clean Mobility) en Alexander Hablé (Directie Energietransitie, ministerie van Verkeer).
Bijdragen van DJ Zoë Noa, Spoken Word-artiest U.N.O.M, VJ Frank de Voorde, dichter Amin en columnist Kamiel Proost.
Alle details op Docs at the Docks.nl

zaterdag, november 10, 2007

'Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets'

Wijze WC-woorden die me elke keer weer grijpen als ik bij vriend J.L. te 020-Oost de broek laat zakken. Gek he, dat we bang zijn om fouten te maken en in de meeste gevallen om die reden er liever voor kiezen om maar niets te doen. Wel zo veilig. Goedkoop. Warm op de bank. Gelukkig? Niet echt.

Zo zijn er ook clausale verbandvariaties te vinden naar je werk, je relatie(s), de omgang met je ouwelui, je droomwensen enzovoorts. We weten heel goed wat we eigenlijk echt willen, maar at the end of the day your little dreams are flown away... Ach, morgen weer gezond (met maagzuur) op!

Maar fouten maken is niet erg, het is zelfs heel leerzaam en je stelt je kwetsbaar op. Vinden vrouwen fijn. Maar we maken ze liever niet, omdat we ons dan schamen en 'bang' zijn voor de reactie van onze omgeving ('Wat ben jij onhandig zeg!') of het resultaat heeft negatieve gevolgen op de voortgang van waar je dan ook mee bezig was ('Jou bellen we voortaan maar niet meer'). We krijgen stress, het gaat niet zoals je wilt ('Thuis lukt het altijd in 1 keer!'), we voelen ons bekeken en je vindt jezelf in een vacuüm van angsten die er uiteindelijk voor zorgen dat je blijft stilstaan. Kan ook leuk zijn, op perron 2A als je wacht op de trein. Of als je van iemand afscheid moet nemen, of als je auto in de sloot kopje onder gaat. Allemaal momenten om even bij stil te staan.

Maar een onbewuste passieve levenshouding die bepaalt wordt door een angst om iets te ondernemen, is ronduit fataal. Je laten leiden door die angst i.p.v. wat je lichaam of hart aangeeft is zo niet nog fatalistischer. En toch doen we het nog met zijn allen. Gek eigenlijk. We leren het ook niet in ons huidige onderwijssysteem: nog steeds hanteren we een 1-richtingsverkeer naar leerlingen en studenten; zoveel en zo snel mogelijk alles erin stoppen en als je oud en wijs bent, mag je het mooi zelf uitzoeken.

Ik mag daar nu verandering in gaan brengen: de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), afdeling Event Management heeft me gevraagd om op een interactieve manier de 2e jaars studenten op een andere manier naar de wereld te kijken dan ze gewend zijn en met die informatie makkelijker, zelfverzekerder, als manager of leidinggevende een creatief concept kunnen maken en daarmee en met zichzelf de (potentiële) opdrachtgever kunnen overtuigen. Een soort van bewustmakende oogklepverwijderende trendwatcher...

Maar voordat ik in februari 2008 6 weken hiermee voor de klas sta, moet ik me nog eerst buigen over 2500 woorden voor het nieuw uit te komen lesboek: Event Management van Gabrielle Kuiper waarin ik in een apart Hoofdstuk een boekje open doe over hoe ik de wereld beleef en hoe je daarmee Beleving kan creëren.

* pakt oude Remmington *